Laadpaal met een RFID-systeem
Je kunt bijvoorbeeld een laadpaal met een RFID-systeem kopen. Het RFID-systeem noemen we ook wel het pasjessysteem en dat houdt in dat je het laadstation kunt ontgrendelen met een pasje. Nu denk je misschien waarvoor dat nodig is, maar je wilt voorkomen dat andere gebruikers jouw laadstation onrechtmatig gebruiken. Vooral als je laadstation redelijk vrij toegankelijk is. Bijvoorbeeld als die op de toegankelijke oprit staat. Met dit laadstation voorkom je dus dat je buren stiekem hun auto opladen terwijl jij lekker ligt te slapen of van huis bent.
Laadpaal met een app bedienen
Je kunt ook investeren in slimme laadstations die niet zo slim zijn dat ze moeilijke rekensommen maken, maar die wel de auto oplaadt wanneer jij dat wilt. Je kunt met de app bijvoorbeeld een laadpaal in- en uitschakelen, maar je zou ook heel eenvoudig tijdschema’s kunnen instellen. Handig als je bijvoorbeeld piek- en daluren in het energiecontract hebt. Je kunt met de app ook je verbruik meten, je krijgt waarschuwingen als er iets mis is met de laadpaal en je kunt ‘m ook vergrendelen en ontgrendelen. Je kunt ook meerdere gebruikers toevoegen die van de paal gebruik mogen maken.
Het gebruiksgemak
Een laadpaal lijkt stom apparaat wat je gewoon nodig hebt als je jouw elektrische auto wilt opladen, maar het staat buiten kijf dat een paal op je eigen terrein ook veel meer gebruiksgemak biedt. Steeds meer mensen rijden elektrisch en de openbare laadstations zijn in dat opzicht nog steeds beperkt. Met ook nog eens de vervelende kanttekening dat niet iedereen zich aan de regel houdt dat je jouw auto moet verwijderen als het opladen is voltooid. Dus je bent afhankelijk van of er wel plek is om je auto op te laden. Met een laadstation thuis ben je van dat probleem af.
Een paal met meerdere laadpunten
Je kunt ook nog kiezen voor een laadpaal met meerdere laadpunten. Dat is handig als je bijvoorbeeld twee elektrische auto’s tegelijkertijd wilt opladen of als je bijvoorbeeld een auto en een elektrische fiets of een e-scooter wilt opladen. Laadstations met meerdere oplaadpunten zijn enorm populair bij gezinnen die van meerdere elektrische voertuigen gebruikmaken. Deze palen zijn logischerwijs wel iets duurder, maar je hebt er ook een hoop profijt van. En je kunt ook nog eens zuinig rijden als je bijvoorbeeld je laadpaal combineert met zonnepanelen. Als je zelf energie opwekt kun je namelijk de stroom die benodigd is voor het opladen van je elektrische voertuigen zelf opwekken. Je hoeft dan geen peperdure energierekening meer te betalen. Tenzij je meer verbruikt dan wat je opwekt.